hampden_lane_house_01

Hampden Lane House – Efficient House Design With Minimal Footprint

Nov 2 • Architecture • 3612 Views • No Comments on Hampden Lane House – Efficient House Design With Minimal Footprint

Majority of people these days love to have constructions that are built out of a thoughtful design and best material. And I am also one among those who crave for modern, thoughtfully ordered and meticulously detailed construction projects. In search of something much better this time, I came across Hampden Lane House in Bethesda, Maryland.

Located at the edge of downtown Bethesda, Edgemoor is an affluent neighbourhood and one of the most desirable residential areas, where most of us would love to reside. Bethesda is actually a suburb bordering northwest Washington, DC and beautiful mature trees and gardens line the streets of this neighbourhood within walking distance of downtown Bethesda.

Most of the perfectly scaled houses within this neighbourhood have been torn down in recent years and replaced with creative Craftsman-style houses on steroids and pseudo-colonials. Many of them are built to the maximum size allowed by the zoning ordinances with little regard for the scale of adjacent structures, but Hampden Lane House is something unique for a young forward thinking entrepreneur with no desire for a nostalgic or revivalist style house.

Hampden Lane House, Bethesda

The young owner of this house desired of something that was efficient with a minimal footprint, thus leaving majority of the lot uninhabited by building. The close proximity to a built-up downtown Bethesda justified a house designed with closer ties to an urban area instead of rural countryside that once informed the design of houses built in Edgemoore. After a detailed discussion, the owner and designer decided to remove an existing, inefficient structure and replace it with a new house that occupies one third less area than the original structure.

The new structure is positioned to maximise green area on the property and is planned more like a cube with dimensions as 2,200 sq ft with no unused or underutilised spaces. Flat roof provides an additional 1,100 sq ft of outdoor living space with views of treetops and the downtown Bethesda skyline.

Fenestration in the ground faced block walls is arranged to enhance views to the green spaces while minimising views of neighbouring houses in close proximity. A sequence of landscape walls coordinates the bond between the street, required parking court and the house. Interior spaces are open, filled with brightness and crisp detailing. Walnut flooring designed in juxtaposition to the charcoal gray exterior walls provide a rich base for white walls and millwork and create a centre of attraction for the interiors.

Architect Robert Gurney

Robert M. Gurney is a renowned designer that believes in dedicated and modern designs for constructing commercial and residential structures. He believes in employing materials with integrity, honesty and ecological awareness. Regardless of project size or budget limitation, this designer strives hard to achieve design excellence and this is what makes him one of the best in the market. His design solutions arrive through thoughtful manipulation of colour, texture, form, light and many other essential ingredients.

Architect: Robert Gurney Architect
Photographs: Maxwell MacKenzie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »