hyderabad house india 01

Hyderabad House – A Unique Rebuilding Project

May 30 • Architecture • 3574 Views • No Comments on Hyderabad House – A Unique Rebuilding Project

Reconstructing an old building that gives a Victorian look is no less than a challenge. Yes, this may seem a tricky job, but India based architects Rajiv Saini and Associates had made it possible. It was a challenging task for the designers, but their creativity, new ideas and experience has facilitated them to turn the dreams of the homeowner into a reality. According to the designers, their greatest reward was when their client after returning from a family holiday exclaimed that no fancy hotels anywhere in the world give as much comfort and enjoyment as their newly designed home.

Hyderabad House, India

Hyderabad House based in India is a complete rebuilding project that was administered by Rajiv Saini and Associates. As per the architects, homeowner was ready to bring the house down and rebuild it absolutely, as the members had already made the most of the old house that was built by the previous generation with Victorian column embellishments and a grand circular marble spiral staircase. The residents wanted to have a complete renovation so as to bring in a contemporary look in the space.

Rather of starting with a new design, the architect accepted the challenge of working with what was already present, as they wanted to see, what they could come up with. They took almost two months to work on the old plans and bring them up to speed with fresh requirements. However, this idea took some time to accomplish and residents also wanted to transform the character of the house. So, architects began with the job of editing, additions and deletions that eventually progressed as a 12,500 sq feet home.

Some additional rooms were cantilevered over the existing structure like the copper clad gym ignoring the front garden is a recently added cantilevered steel structure. Similarly, the guest rooms and steel and glass study is also attached to the master suite. Outmoded spaces were demolished and new spaces were created wherever possible. While the dining hall was created by encircling a part of the rear garden, the grand spiral marble staircase was replaced by a sleek metal and stone stairs. A 10′ diameter hole was left in the sloping slab, which later on was transformed into a skylight and the crown got covered with a layer of black slate.

At the beginning of construction itself, the family members expressed their preferred palette of materials including grey granite, white marble, silver-grey travertine, blonde woods, steel and even glass. Using a fine assortment of materials, the architect could actually create a bespoke house that conveyed a spanking new and cool appearance. The large garden also underwent a makeover, where a pool was added along with a pavilion to add fineness to the ambiance.

Architect : Rajiv Saini & Associates
Photography : Sebastian Zachari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »